miercuri, 8 februarie 2012

Reprezentantii Renasterii

Va prezentam cateva dintre figurile predominante ale Renasterii.

1. William Shakespeare
(n. 23 aprilie 1564 - d. 23 aprilie 1616 ) a fost un dramaturg și poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii delimba engleza. El este adesea numit poet național al Angliei și “Poet din Avon” (“Bard of Avon”) sau Lebăda de pe Avon, The Swan of Avon. Lucrările sale au supraviețuit, incluzând unele colaborări, alcătuite din aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, și alte multe poezii. Piesele lui de teatru au fost traduse în fiecare limbă vorbită și sunt jucate mai des decât cele ale oricărui alt dramaturg.


2. Leonardo da Vinci

(n.15 aprilie 1452  - d. 2 mai 1519) a fost un pictor, sculptor, arhitect și om de stiinta italian.
Om de spirit universal, în același timp artist, om de știință și inventator, Leonardo încarnează spiritul universalist al Renasterii și rămâne unul dintre oamenii cei mai importanți din acea epocă. Aportul său deschizător de drumuri în artele plastice și forța lui de anticipare, neegalată vreodată în întreaga desfășurare istorică a științei sunt caracteristice uriașei sale personalități, de care a fost permanent conștient. Leonardo a scris în însemnările sale, cu un an înaintea morții, cuvintele cu vibrație de bronz: Io continuerò („Voi dăinui”).
3. Miguel de Cervantes
n. 29 septembrie 1547 - d.22 aprilie 1616) a fost un romancier, poet și dramaturg spaniol. E considerat simbolul literaturii spaniole, cunoscut în primul rând ca autorul romanului „El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”, („hidalgo” este un reprezentant al micii nobilimi) pe care mulți critici literari l-au considerat primul roman modern și una din cele mai valoroase opere ale literaturii universale. A fost supranumit „Principele ingeniozității”.

4. Giovanni Boccaccio
(n. 1313— d. 21 decembire 1375) a fost un poet și umanist talian. Cu povestirile sale reunite în Il Decamerone(„Decameronul, 1470) a influențat nu numai dezvoltarea literaturii italiene dar a și creat modelul genului de nuvela, reluat în creația multor scriitori europeni.



5. Dante Alighieri

(29 mai 1265 - 14 septembrie 1321), poet și filosof italian, om politic florentin cel mai mare scriitor european din Evul Mediu. Autor al "Divinei Comedii", capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă italiană, Sommo Poeta („poet în cel mai înalt grad”).
„Dante era de statură mijlocie, cu un umblet grav și liniștit. Avea o față lungă, nasul acvilin, ochii mari, pielea brună, părul negru și des, totdeauna cu o căutătură melancolică și gânditoare” (Giovanni Boccaccio Trattatello in laude di Dante).

9 comentarii: